läxaaa
Kotledsinflammation är en av de vanligaste diagnoser på ridhästar. Det spelar ingen roll vilken gren eller vad man gör med hästen, alla kan få det. Prognosen efter en kotledsinflammation är god så länge inte skador på ledbrosk eller annan har uppstått. Orsaken till kotledsinflammation är överbelastning. Det kan bero på felaktig träning, fel skoning, övervikt, dåligt underlag m.m.
Det är mycket vanligare med kotledsinflammationer i frambenen än i bakbenen därför att hästen har mera vikt på frambenen.
Hästar som ofta står stilla i box och sen tas ut och rids en timme om dagen ligger i riskzonen för att få kotledsinflammation. Äldre hästar som mår bra av att vara ute och bör aktiveras lite granna varje dag annars kan dom också få kotledsinflammation. Även hästar som står på boxvila en längre period kan vara i riskzonen. Det är det vanligt att kotledsinflammationer kommer tillbaka. Det finns fem stycken tecken på att en häst har en inflammation: svullnad, värme, nedsatt funktion, smärta och hudrodnad. Om man tror att hästen har kotledsinflammation ska man kontakta veterinär.
Behandling av kotledsinflammation bör göras på en klinik av en veterinär. Skadan behandlas genom att man sprutar in antiinflammatoriska substanser i leden, som exempelvis cortison eller hylartin. Efter en behandling för kontledsinflammationen brukar man normalt låta hästen vila ett tag och sen sätta igång den försiktigt. Hästen kan gå i hage beroende på hältans grad. Hagen bör ha plant underlag och hästen får inte leka i hagen. Man rekommenderar vanligtvis promenader på plant underlag på raka spår cirka 20 till 60 minuter per dag och ett återbesök efter 14 dagar. Om hästen fortfarande är halt vid detta återbesök görs proceduren om. Om hästen inte är halt vid återbesöket påbörjas rehabilitering. Om anledningen till skadan var överbelastning så måste ryttaren ändra sin inställning till träning och ta det lite lugnare. För att undvika skadan så ska man träna hästen så varierat som möjligt, man kan till exempel rida dressyr, konditionsträning, tömkörning och hoppning. Det är även viktigt att variera underlag så att man inte alltid rider på samma underlag. Vilket underlag man rider, eller kör, hästen på är det viktigaste. Det kan vara både för djupt och för hårt. Även vid ridning på djupt underlag kan ge kotledsinflammation för då blir hästen trött väldigt fort. Överrullningen i djupt underlag är jobbig.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kotledsinflammation
skolarbete tjossa sak som jag måste få in på skoldatan så lär lägga upp de här så jag kan få in det dit :)